BÖCKER
Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek (Bonniers 2021)
“Vi föddes in i det judiska, både du och jag. Du när så många judiska vägar fortfarande syntes öppna, jag när så många judiska vägar hade stängts. Du när så mycket fanns att bryta upp från och göra upp med och gjuta nytt liv i, jag när så mycket judiskt liv var förintat och frågan på allvar kunde ställas om det judiska ens var möjligt längre.” Så inleder Göran Rosenberg sin biografi över Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm mellan 1914 och 1948. Det är en berättelse om ofullbordade drömmar, obesvarad kärlek och förintade möjligheter.
Läs mer här
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (Bonniers 2012)
Om vägen till Auschwitz är ett helvete lika för alla är varje väg från Auschwitz ett mirakel för sig. Vägarna från Auschwitz tar sig de mest skiftande banor och bryter av mot de mest oförutsägbara mål och genomkorsar de mest oväntade platser. De som befinner sig på vägen från Auschwitz är alla undantag, på samma sätt som varje väg från Auschwitz är ett undantag. Om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken har Göran Rosenberg skrivit en djupt personlig barndomsmemoar; om Platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är Platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja världen på nytt. Har tilldelats Augustpriset 2012 för bästa skönlitterära bok. I Danmark utsedd av Berlingske Tidende till en av årets tio bästa utländska böcker.
Läs mer här
Utan facit: Kolumner och kommentarer under tiden (Bonniers 2006)
Vad alla vi människor som lever idag har gemensamt med varandra är att vi inte vet hur det blir i morgon. Vi lever alla i våra skiftande föreställningar om hur det är och hur det kommer att bli – men vi vet inte. Det är denna grundläggande okunskap som gör samtidsskildringen, vittnesmålet, dagboken, de dagliga berättelserna om det som pågår medan det pågår, till en ofta så fascinerande genre för eftervärlden. Vi läser med facit i hand vad som en gång skrevs utan, och försöker förstå hur det kunde bli som det blev. I detta urval av kolumner och kommentarer får ni följa ett årtionde medan det blir till. Utan facit.
Läs mer här
Friare kan ingen vara: Den amerikanska idén från Revolution till Reagan - och lite till (Bonniers 2004)
"Friare kan ingen vara" är en kombination av reportage och idéhistoria, berättelse och reflektion; en bok som ger perspektiv på Amerikas agerande i världen och på hemmaplan. När den utkom första gången 1991 betecknades den av Per T Ohlsson i Sydsvenska Dagbladet "som nittiotalets viktigaste bok" (nittiotalet hade då inte varat särskilt länge) och av en amerikansk recensent i Statsvetenskaplig tidskrift, professor Joe Board, som "the best book on American political history written by a European in recent years."
Läs mer här
Plikten, profiten och konsten att vara människa (Pocketutgåva, Bonniers 2004)
Om pocketutgåvan skrev recensenten i GT den 17.10.2004: "I en lång och vindlande essä tar Rosenberg itu med en del bastanta livsfrågor som ansvar, själviskhet och vinstintresse. Han utgår ofta från personliga exempel för att smidigt vidga resonemanget, lirka in de gamla grekerna och mängder av moderna tänkare, han gör det med en elegans som aldrig blir självändamål och skriver så bra att det gör ont. Ibland är han lite för resonabel för min smak, men andra kanske tvärtom finner hans kritik mot vinstdriven sjukvård eller den amerikanska fängelseindustrin stötande. Hela hans bok är en uppmaning till reflexion, och det är inte varje dag man råkar på en så här lysande förening av substans och stil. Inte varje år heller."
Läs mer här
Det förlorade landet: en personlig historia (Bonniers 1996, 2002)
Det förlorade landet is a personal essay, a history of ideas, an intellectual journey, a daring and provoking venture. It is a book about Israel, not only as the modern Jewish State, but as perhaps the most thorough and influential utopia of our civilization: The Promised Land. In Swedish, one single letter makes the difference between Promised and Lost. Göran Rosenberg traces the roots of present day Israel way back in history, beyond Zionism and the Holocaust, to the Biblical promise of Messiah, the ingathering of the exile and the institution of God’s final order on earth. It is a fascinating and illuminating journey, providing new and eye-opening perspectives to one of the most central motifs in Western history.
Läs mer här
Tankar om journalistik (Prisma 2000, pocket 2004)
Till det yttre påminner Göran Rosenbergs reflexioner kring journalistiken och dess villkor om en postilla. Den är till och med försedd med ett gammaldags bokmärkesband. Man kan alltså läsa en betraktelse i taget före sänggåendet på kvällen. I så fall räcker boken nästan en hel månad eftersom den är organiserad i kapitel som tematiserats under ord som representerar samtliga bokstäver från A till Ö. Med ett särskilt avsnitt för W som i Wallraff blir det 29 kapitel. Det handlar för övrigt om texter med hög densitet så det är bara bra om man inte läser för mycket på en gång.
Läs mer här
Da Capo al Fine (Moderna Tiders förlag 1994)
Da capo al fine betyder i en nottext att ta om från början till slut – till tecknet slut, till Fine. Tecknet slut ligger sällan där notbladet tar slut utan någonstans längs vägen, mitt i ungefär. I regel har man redan passerat det en gång – utan att stanna. Man inser att det är det verkliga slutet först då man kommer dit ännu en gång.
Da capo al fine är inte en ordinär omtagning utan en medveten tematisk återkomst, slutandet av en cirkel. Boken kan köpas direkt från författaren (info@rosenberg.se)för 75 kronor plus porto.
Läs mer här
Medborgaren som försvann: Om politikens kris och möjligheter (Brombergs/Moderna Tider 1993)
Kan finnas på bibliotek eller antikvariat.