Expressen Kultur, 20 augusti 2023

EN BOKBRÄNNING ATT MINNAS

För exakt tvåhundra år sedan, den 20 augusti 1823, uruppfördes Heinrich Heines drama Almansor på nationalteatern i Braunschweig. Den utspelar sig i 1500-talets Andalusien, den sydspanska provins som i närmare åttahundra år hade befunnit sig under islamskt eller moriskt styre men som med Granadas fall 1492 hade återerövrats av de kristna härskarna i norr, drottning Isabella av Kastilien och kung Ferdinand av Aragón. Den spanska ”reconquistan” av al-Andalus innebar slutet på en epok av samexistens mellan muslimer, kristna och judar, förvisso med återkommande inslag av intolerans och förföljelse, men i ljuset av vad som komma skulle likväl en oas av religiös och kulturell vidsynthet.

Vad som komma skulle var judarnas tvångsfördrivning ur Spanien och Portugal 1492, den spanska inkvisitionens klappjakt på allsköns ”kättare”, och både bokbål och människobål. 1499 beordrade ärkebiskopen av Toledo, tillika det spanska kungaparets biktfader, tillika storinkvisitorn, Francisco Jiménez de Cisneros, brännandet av femtusen böcker innehållande ”muslimsk” teologi, filosofi och naturvetenskap.

Huvudpersonen i Heines drama, en ung muslim (mor) vid namn Almansor återvänder till Granada från sin tillflyktsort utomlands och får då av en tidigare trotjänare i familjen, Hassan, inte bara veta att hans tilltänkta brud tvingats konvertera och ska gifta sig med en kristen, utan också om storinkvisitorns bokbränning. Det är då som Heine låter Hassan uttala den idag profetiskt klingande satsen: ”Detta var bara ett förspel; där man bränner böcker kommer man till sist att bränna människor.”

Och vad vi alla ser framför oss är de nazistiska bokbålen våren 1933.

Vad vi sällan noterar är det faktiska historiska sammanhang i vilket pjäsen utspelar sig. Exempelvis att den muslimska bok som framförallt brändes i den pjäs som Heine skrev, och som inte minst syftas på i den sats som Heine låter Hassan uttala, är Koranen.

Koranbränningar har kort sagt också anstiftats och genomförts i namn av kristendomen, vilket i dessa koranbrännartider kan vara bra att hålla i minnet.